Çocuklarımız ve öğrencilerimizin dikkatini arttırmak, zekâlarını geliştirmek ve hafızalarını kuvvetlendirmek için tasarlanmış “Spiral Neuroline System Dikkat, Zekâ ve Hafıza Geliştirme Seti” ile mutlu ve başarılı bir gelecek hayalini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
- Spiral Neuroline System beyindeki bütün algı alanlarının düzenli sarmal bir şekilde çalıştırıldığı bir sistemdir. Yapılan aktivitelerin beyin ile ilgili tüm alanlarına hitap etmesi önemlidir.
- “Dikkat, hafıza ve öğrenme’’ sinir yolları ile gerçekleşen bir süreçtir. Bir sinir yolu üst üste kısa süreli ve güçlü olmayan elektriksel darbelerle uyarıldıktan bir süre sonra, tek tek uyarılara daha yüksek genlikli (periyodik harekette maksimum düzey) olarak yanıtlar vermeye başlarlar. Yani bu sinir yolu güçlenmiş potansiyalize olmuştur.
- Bir başka deyişle bir bilgi üst üste yinelenerek öğrenilmişse, sinir sisteminde kendisine bir yol açar. O bilgi ile ilgili bir uyaran geldiğinde, bilginin yolu belli ve açık olduğundan ve bu yol ilgili bilgileri de birbirine bağladığından, bilginin tümü birden hatırlanır.
- Bruner’in 1960’ta ortaya koyduğu Sarmal Öğrenme Yaklaşımı (SPR) öncelikle ana kavramları belirlemek ve düşük zorluk derecesinden daha zor ve karmaşık problemlere geçmeyi temellendirmektedir.
- Her yeni düzeye geçişte ilk düzeyde öğrenilen kavramlar kullanılmaya ve tekrarlanmaya devam edilmekte; bu bakımdan öğrenme süreci kesintiye uğramamaktadır.
-
Çocuğu/öğrenciyi merkeze alan bu eğitim biçimiyle çocuğun/öğrencinin içindeki merak duygusu beslenmekte; planlama yapması, araştırmacı olması ve bulgularını paylaşarak, uygulamasını temellendiriyor.
Oğuz Saygın Dikkat, Zekâ ve Hafıza Geliştirme Eğitim Seti Sunum Videosu
Aritmetik Becerileri
İşitsel
Dikkat
Düşünme Becerileri
Hafıza Becerileri
Eşleştirme Ayırt Etme
Parça Bütün İlişkisi
Dil
Sözel
Zihinsel Gelisim
Motor Gelişim
Benzerlik İlişkisi
Görsel
Dikkat
İnce Motor Becerisi
Spiral Neuroline System Dikkat, Zekâ ve Hafıza Geliştirme Seti’nin içerisindeki sarmal olarak tekrar eden aktivitelerle çocukların; odaklanması ve dikkatini toplamasını ağlamakta, öğrenme ve hafıza kapasitelerini artırmakta, algı süreçlerini çalıştırmakta, farkındalık oluşturmakta ve temel olan 5 alanda ARİTMETİK, KİNESTETİK, KAVRAMSAL, GÖRSEL ve İŞİTSEL dikkat ve hafıza sistemini destekleyerek günlük hayattaki kazanımlarını arttırmaktadır.
Aritmetik Zekâ
Kinestetik Zeka
Kavramsal Zekâ
Bilsem Sınavı
- Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar. Bu yetenekler zamanla ve tesadüflerle keşfedilir.
- Bilsem Kurumları üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur.
Ayrıca içinde
- Stem-A
- Scamper
- Orff
gibi öğretim yöntemlerinin yanı sıra,
- Bilsem’ e Hazırlık aktiviteleri
- Kodlama
- Düşünme becerileri
- Mantık ve muhakeme
yapabilecekleri etkinlikler, görsel ve işitsel dikkati destekleyen aktiviteler, kavramsal beceri, ince motor beceri, aritmetik beceri, eşleştirme, sıralama, planlama, bütünsel algı, parça bütün ilişkisi, benzerlikler, sözel beceriler, algısal süreçler, analitik düşünce, organizasyon, zihinsel gelişim ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır.
- Set, 8 çalışma kitabı olarak tasarlanıp 8 aylık uygulama imkânı sağlamaktadır. Böylece, yaklaşık bir yıl boyunca düzenli olarak egzersiz yapmaya olanak sağlamaktadır. et içerisindeki tüm aktiviteler, açık ve anlaşılır bir dille yazılmış, çocukların gelişim düzeyleri dikkate alınarak sıralanmıştır.
- İçerisinde yer alan etkinliklerde ince motor kasları desteklemesi amaçlanarak etiketli ve makas kullanımına uygun çalışmalara yer verilmiştir.
Kesme ve Etiketli Etkinlikler
- Kitapların arka kapaklarında yer alan; Hafıza Kartları ve Ne Değişti? Kartları ile çocuklara eğlenerek oyun oynarken dikkat ve hafızalarını güçlendirme imkânı unulmuştur.
Hafıza Kartları
Ne Değişti Kartları
- Her kitabın son sayfalarında yaptığı çalışmaların doğruluğunu kontrol edebileceği çözümlerin bulunduğu sayfalar yer almaktadır.
Etkinlikler
- Aktiviteler; görsel, işitsel, matematiksel, sözel, kinestetik (bedensel) zekâ, dikkat ve hafıza sisteminin gelişimini desteklemektedir.
- Kitapların içindeki aktiviteler çocukların yaşına uygun olarak hazırlanmıştır.
- Kitaplar, sadece “Dikkat Eksikliği” olduğu düşünülen çocuklar için değil, tüm çocuklara yönelik hazırlanmıştır.
- Yönergelerin olabildiğince açık, anlaşılır ve Türkçe dil bilgisi ve anlam kurallarına uygun olmasına dikkat edilmiştir.
- Kitaplar okulda, evde ve uzman gözetimdeki ortamlarda kullanılabilecek niteliktedir.
Etkinlik Süresi
- Her bir sayfanın uygulama süresi değişmektedir. Ortalama 2-5 dakikalık süre, her bir sayfa için yeterli kabul edilebilir. Bazı çalışmalar bu süreyi aşabilir, bazıları se kısa sürede yapılabilir. Bu nedenle çocuğa dakika belirtmeden serbest zaman verilmesi daha doğru olacaktır.
- Her gün düzenli olarak aktivitelere zaman ayırmak önemlidir.
- Çocuğun günlük çalışma süresi 10 dakikadan az olmamalıdır.
- Dikkatin aktivitelerle güçlendirilmesi takdir ile desteklenmelidir.
Hata Kontrolü
- Uygulamalarda çocuk hata yaptığında tekrar sayfayı incelemesi ve yönergeyi dinlemesi sağlanmalıdır. Eğer hâlâ doğru cevabı vermiyorsa uygun bir dil ile doğrusu gösterilmelidir.
- Kitabın ilerleyen sayfalarında hata oranının azalması beklenir.
Cevap Anahtarı
- Aktiviteleri çocuğun kendi başına yapması ve sonrasında, çözümlerin kontrol edilmesi için cevap anahtarları bulunmaktadır. İstenirse kitabın arkasındaki karekod aracılığıyla çözümler incelenebilir.
İşitsel Etkinlikler
- İşitsel dikkat aktivite sayfalarının üst kısmında karekod görseli bulunmaktadır. Cep telefonu kamerasıyla veya yüklenecek bir uygulama aracılığı ile karekod okutularak etkinlik ses kaydındaki yönergeye uygun olarak yapılmalıdır.
Sticker (Çıkartmalı) Etkinlikler
- Aktivitelerden bazıları etiketli çalışmalar olarak tasarlanmıştır.
Kullanımın Faydaları
Çocukların;
- Dikkat becerileri gelişir, günlük yaşantı ve akademik alandaki başarısı artar.
- Aktivitelerde başarılı oldukça çalışmaya ve öğrenmeye karşı istek artar, ders yapmaya karşı olan motivasyon yükselir.
- Görsel alan farkındalığı artar, çocuklar görsel alana girenleri fark eder ve ayırt eder, masa başı ders çalışmalarındaki başarısı artar.
- El göz koordinasyonu artar, ileriki dönemlerde yazı yazma becerine destek sağlanmış olur.
- Farklı düşünme becerileri kazandığından ödevlerindeki performansı ve üretkenliği artırır.
- Yaptığı boyama, resim, kesme, yapıştırma aktiviteleriyle el becerileri gelişir ve ince motor kaslarını daha etkili kullanır.
- Dinleme ve dinlediğini algılama becerisi artar, sesleri algılama, yorumlama ve hatırlama becerisi gelişerek işitsel algısı kuvvetlenir.
- Organize etme ve sıralama becerilerinde artış olur, karşısına çıkan problemleri çözmesinde kolaylık sağlar.
- Sözel ve aritmetik becerilerine katkı sağlar.
- Soyut düşünebilme becerisini geliştirir.
- Yer yön kavramı gelişir.
- Yönerge takibi becerilerini geliştirir.
- Kendine güvenini artırır.
- Bir konuya dikkatini verip odaklanmasına yardımcı olur.
- Olaylara farklı açılardan bakabilmesine yardımcı olur.
- Kısa süreli ve uzun süreli bellek gelişimine fayda sağlar.
- Detaylara odaklanma, sürdürülebilir dikkat ve seçici dikkat becerisini geliştirir.
- Algoritmik ve analitik bakış açısı kazanmasını sağlar.
Çocuklarımızın gelişimini desteklemek için çıktığımız bu eğlenceli ve tempolu yolculukta güzel deneyimlere imza atmamız ve verdiğimiz emeklerin başarıya dönüşmesi dileğiyle…